• home

Home

De BOKD organiseert in 2023 opnieuw de verkiezing Dorpshuis van het jaar! De wedstrijd mag dan Dorpshuis van het jaar heten, maar de verkiezing is bedoeld voor alle dorpshuizen, buurthuizen en MFA's in Drenthe.

We hebben dit jaar maar liefst 20 aanmeldingen ontvangen en de vakjury heeft inmiddels een zestal dorps- en buurthuizen geselecteerd voor deelname aan de verkiezing. Dat zijn:

Wijkcentrum ’t Markehuus in Assen, Dorpscentrum Eexterveen, Ons dörpshuus in 2e Exloërmond, ’t Brinkenhoes in Emmen, De Weidehoek in Wijster en Over Entinge in Dwingeloo.

TV Uitzendingen

26-09: Eerste uitzending

Welk dorpshuis maakt het verschil? De zes finalisten stellen zich aan u voor.

Thema's

Het dorpshuis of buurthuis heeft een centrale rol in veel dorpen en wijken. Daarom is het van belang dat deze zich blijven ontwikkelen en aansluiten bij de veranderende samenleving. Dat is een flinke opgave waarbij je elkaar nodig hebt en van elkaar moet kunnen leren.

Aan de verkiezing van 2023 zijn een drietal thema's verbonden:

  1. Functieverbreding: Welke functies heeft het dorpshuis toegevoegd en/of versterkt of zijn ze van plan om te gaan toevoegen?
  2. Duurzaamheid: Welke stappen heeft het dorps- of buurthuis gezet om hun accommodatie te verduurzamen en daarmee exploitabel te maken of houden?
  3. Maatschappelijke betrokkenheid: Wat doet het dorps- of buurthuis om kwetsbare mensen (in groepsverband dan wel individueel) te helpen/betrekken bij de samenleving?

De finalisten ontvangen sowieso € 2.500 en de winnaar ontvangt daar bovenop een bonus van € 1.500.

Nieuw bij deze editie is dat ook de afvallers een financiële bijdrage ontvangen van € 1.000, mits zij het aanmeldingsformulier volledig hebben ingevuld en hebben voorzien van een projectplan en dekkingsplan op een of meer van de bovengenoemde thema’s.