Buurtvereniging Westersluis / Buurthuis Het Oor in Hoogeveen

Even voorstellen

Henri Klok

Mijn naam is Henri Klok, ik ben voorzitter van Buurtvereniging Westersluis in Hoogeveen, we houden onze activiteiten in Buurthuis Het Oor in Hoogeveen.

Hoe hebben jullie de Corona tijd doorstaan?

En dan moet je besluiten om alle activiteiten stil te leggen. Op 12 maart 2020 zitten we als bestuur bij elkaar om een zware maar niet vermijdbare beslissing te nemen, alle activiteiten moeten tot nader order worden stil gelegd. Dat betekende voor ons op deze avond alle vrijwilligers benaderen die betrokken zijn bij activiteiten om te vragen of zij hun deelnemers in kunnen lichten over het besluit en alle huurders benaderen om mede te delen dat het buurthuis dicht gaat. Gelukkig was iedereen begripvol en het er mee eens dat dit de beste beslissing was om het corona virus tegen te gaan.

Op dat moment leek het  er nog op dat het voor een maand zou zijn, maar al snel veranderde dat tot 1 juni. Voor ons als vereniging betekende dit dat het seizoen afgelopen is voor de vaste activiteiten, er staan in de maanden juni en juli nog wel activiteiten gepland en die blijven eerst ook op de agenda staan totdat er meer duidelijk is. Alles ligt stil en wat doe je dan als bestuur, voor iedereen is het een onwerkelijke situatie, een stil buurthuis, geen activiteiten, geen vergaderingen, geen borrel momenten en vooral geen plek meer waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.

Naast de financiële gevolgen die deze sluiting met zich mee brengt, is het ook een sociaal drama. Een groot deel van onze bezoekers zijn oudere buurtbewoners, mensen die in een isolement terecht zijn gekomen. Door hun leeftijd mogen ze wegens het virus de deur haast niet meer uit en maken ze weinig contact met andere buurtbewoners, het buurthuis was voor hen een sociaal uitje. Een praatje met andere buurtbewoners, een kaartje leggen, potje sjoelen of meedoen  met een andere activiteit zit er niet meer in. Dit is iets wat het bestuur aan het hart gaat en daarom is het idee geopperd om telefoon buddy’s te werven zodat die een luisterend oor kunnen bieden aan mensen uit de wijk die daar behoefte aan hebben en zich eenzaam voelen. Door de hele wijk is een formulier bezorgd met de uitleg over een telefoon buddy en konden mensen zich melden als men een buddy wilde zijn of als men behoefte heeft aan een gesprek, vrijwilligers zorgen er dan weer voor dat deze mensen gekoppeld worden, zo kan je als bestuur toch nog iets doen voor de buurtbewoners.

Wat kan je verder nog doen als bestuur. Door het sluiten van het buurthuis loop je ook tegen een aantal praktische zaken aan, de voorraad die je hebt, heeft een houdbaarheidsdatum daarom besloten we alle dranken geldig tot september te verkopen tegen een gereduceerd tarief, hierdoor hoef je niets weg te gooien en levert het toch nog iets op voor de vereniging en kunnen vrijwilligers profiteren van goedkopere aanschaf van drinken.

Doordat onze vereniging helemaal door vrijwilligers gerund wordt, hoeven we geen extra kosten te maken voor een beheerder waar op dit moment geen opbrengsten tegenover staan, uiteraard lopen de vaste kosten wel door, maar door een goed beleid van de afgelopen jaren kunnen we een tegenslag verdragen al moet die niet te lang gaan duren.

Hoe is het nu met jullie?

Op dit moment kijkt het bestuur alweer vooruit en denkt men na over het organiseren van activiteiten in de 1 ½ meter samenleving, dit wordt nog een hele uitdaging maar de eerste ideeën komen alweer binnen. Hierbij zoeken we ook contact met andere buurtverenigingen om te kijken hoe zij hier mee om gaan. Daarnaast zijn we ook aan het investeren in het buurthuis, de grote zaal was dit jaar gepland om te vernieuwen, het stond al op de planning voor eind mei maar door de corona crisis hebben we dit naar voren gehaald en straks is alles weer spik en span als we weer activiteiten organiseren. Inmiddels zijn we 1 juni gepasseerd en zijn er al weer kleine activiteiten opgestart zoals o.a. biljarten en een aantal verhuur activiteiten.

De verkiezing gaat weer van start! Hebben jullie er zin in?

We kijken als bestuur enorm uit naar de verkiezingen en zijn erg benieuwd hoe de opnames geworden zijn van ons zelf maar ook van de andere dorps-en buurthuizen.